”Blomster: odla egna snittblommor”

Nominerad till Årets trädgårdsbok 2021

av Stockholms Gartnersällskap

Juryns motivering:

Tänk att ha en egen snittblomsrabatt – en plats i solen där man kan odla de vackraste blommorna. Inte en vanlig rabatt, utan mer en produktionsyta för buketter. Stor eller liten, allt beroende på vilka odlingsmöjligheter du har.

Cecilia Wingård förknippas av många med luktärtsodling men denna bok omfattar en stor mängd växter som hon valt att odla för snitt. Boken grundar sig på Cecilias egna växtval, odlingserfarenheter och idéer kring annueller och perenner. Men även lökväxter, buskar och växter som kan torkas till eterneller. En inspirerande bok som doftar kunskap och användbarhet, och dessutom innehåller en uppsjö av bilder på inspirerande buketter.

Boken “Blomster – odla egna snittblommor”.
Boken ”Blomster – odla egna snittblommor”.

I väntan på att webbshopen öppnar den 14 november kan du köpa boken här: Adlibris eller Bokus.

Luktärten Lizbeth. Foto: Eva Mathiasson.
Luktärten Lizbeth. Foto: Eva Mathiasson.

Webbshopen öppnar igen den 14 november kl. 00:00

Från bakgården

Badsemester

Jag har tagit lite badsemester och återkommer i augusti. Till dess kan du botanisera bland mina tidigare inlägg Från bakgården, eller läsa Eva Mathiassons inlägg…

Läs mer

Regnvattenprojekt

Min gräsmatta

Gräsmatta är en kultur som kräver intensiv skötsel för att vara en prydnad. Om en gräsmatta anläggs bör den har ett syfte och en form tycker jag….

Läs mer

Lycka till med dina odlingar i sommar!

Webbshopen är nu stängd för säsongen och öppnar igen i mitten av november. Förhoppningsvis är den då proppfull av färska, grobara fröer till de 100 allra härligaste sorterna.

Mina böcker kan under tiden köpas genom Bokus eller Adlibris.

Om du känner dig osäker på hur du ska odla dina luktärter hittar du mina odlingsråd här.

Och här ser du hur alla andra lyckas med sina luktärter i sommar.

På Instagram

Begonior har oskicket att visa upp sig uppochner. Annars är de oväntat vackra.
Blev inget bad idag.
Ruskigt väder här på Österlen. Om man blundar hårt kan sommaren stanna ännu en stund. Några ’Bix’ från en varm sommarkväll. Trevlig helg😊
För första gången någonsin, har jag i år provat att odla luktärtsfrö. Femtio sorter testades genom att jag slutade plocka blommor i mitten av juli. Sedan har jag plockat ungefär var tredje dag allt eftersom fröna mognat. Nu håller jag på att plocka ur fröerna ur skidorna. Väldigt mycket jobb för ett klent resultat. Hälften av sorterna satte inga frön. En del fick bara ett eller två frön per skida. Vilken tur att det finns duktiga fröodlare därute i Europa som förser mig och er med fina fröer.

Stäng menyn