Allt lyckas inte

Så är det bara. Man fixar och donar, vattnar och sköter om, likt förbaskat blir det liksom ingenting. Det gäller ju inte bara blommor, men det blir extra synligt när växterna dör, blir uppätna eller på annat sätt trilskas.

Ofta beror det på något jag inte fattat. För kallt eller för varmt, för vått eller för torrt. Nu senast gällde det gladiolerna vars blommor tyvärr blir uppätna. Jag tror att det är tvestjärtar, men det är bara en gissning. De doftar ingenting heller. Ett klar minus.

Annat som går bra är salladen, tomaterna, gurkorna och basilikan. Det var inte oväntat. Det skyddade läget på bakgården passar grönsakerna alldeles utmärkt. Basilikan är frodig som bara den trots att det bara bor en enda planta i varje kruka. Kanske var det just så den ville ha det?

Begoniorna

Frågan är om man kan öva sig på att tycka att något är fint, vackert eller snyggt?

Jag har problem med begoniorna.

I min värld är begonior något jag förknippar med campingplatser. Varför vet jag inte. Jag har knappt satt min fot på en campingplats. De har något fult 60-tal över sig. Brun-orange med med urtidsaktiga, frodiga bladverk.

Jag satte knölarna jag köpt i mars. De skulle planteras grunt och vattnas försiktigt. Inte på knölen utan bredvid. Knölen har lätt för att ruttna om det blir för kallt eller för vått.

Sen hände ingenting på väldigt lång tid.

Någon gång sent i maj började det visa sig små knölar på knölarna och en tid därefter kom det blad. Nu, ett par veckor in i juli, har de första börjat blomma lite tveksamt.

Döljer blommorna

Först ut är den som heter Begonia pendula ’Röd’. Den döljer blommorna väl under bladverket. Stjälkarna är lite orange-brun-aktiga. Kanske vackra.

Den andra som börjat blomma är Begonia odorata ’Sunny Dream’. Blomman är vackert aprikosrosa och jättestor i förhållande till bladverket. Även den dold under bladverket.

Vad som är bra med begoniorna är att de trivs i skuggan. Jag har ett plank på min uteplats som stänger ute både ljus och sol. Där trivs begoniorna och sköter sig relativt själva. De får bara lite vatten spetsat med näringslösning då och då.

Har registrerat ny begonia

Om ytterligare någon vecka ska jag besöka Eric Wahlsteen som forskar på begonior. Eller åtminstone håller på med dem jättemycket. Jag vet att han hemfört en rad olika arter från fjärran land och t.o.m. registrerat en ny art från Kachin i norra Myanmar som han kallat Begonia Mariachristinae.

Visst är det ändå fascinerande att det än idag företas expeditioner till fjärran platser för att söka efter ännu ej upptäckta arter. Ännu så länge har man bara registrerat 1800 begoniaarter.

Jag misstänker att det är med begoniorna som med nästan alla andra växter. De är ett hav av arter och sorter som utvecklats under lång tid. Så fort man skrapar lite på ytan visar sig rikedomen och djupet som kan bli ett helt nytt livsintresse.

Klicka på en bild för att se den större.

Klicka på en bild för att se den större.

Lämna ett svar

Stäng menyn