Balkongliv i storstan

Att odla på balkong tror jag är det svåraste man kan ge sig på. Oftast är ytan liten och tillgången på sol eller skugga begränsad. Lägger man till våningshöjden blir det riktigt svårt. Eftersom jag aldrig haft en användbar balkong är mina erfarenheter begränsade.

En av mina döttrar bor i Stockholm med sin familj. De har en liten balkong på fjärde våningen där solen ligger på åtminstone 6-8 timmar per dag. Hennes tid och intresse är begränsad, men lite blommor kunde hon väl få plats med iallafall?

Odla från frö

Priser på växter, kvaliteten och urvalet i Stockholm City skiljer sig mycket från det jag är van vid. Det krävs en stor plånbok för att blomstra till det. Kanske kan man istället odla det man behöver från frö. Det borde inte vara jättesvårt.

Nu är det så att dottern inte gillar växter med blommor på. Jag tog med mig frösådda dahlior till henne. En låg varianten. Tänker att det borde passa och att det inte är jättevårt att få till. Så fort en blomma slår ut knipsar man av den och sätter i vas på köksbordet. Bladverket på frösådda dahlior kan bli spännande och skifta i alla möjliga toner av grönt och lite mörkrött, eftersom fröna kommer från blommor som korsat sig hej vilt med sina kompisar.

Den fröpåse jag hade, kom från Nya Zeeland och innehöll enkla sorter som bina gillar. Om bina gillar fjärde våningen återstår att se.

Dahliorna sådde jag utomhus i Skåne för sju veckor sedan i pluggbrätt. Ett frö i varje hål i ett brätte med 96 hål.

Så i brätte

Om du har ett sådant brätte skulle du kunna så blommor till en hel liten balkong i slutet av april till början av maj. Rosenskära, zinnia, sommaraster och kanske några sorters solrosor. Har du en väldigt ljus plats i lägenheten skulle du kunna så inomhus någon vecka tidigare, men det fungerar bra att så ute från slutet april och några veckor framåt. Oklart hur långt norrut detta råd gäller.

Plantorna är lagom stora att sätta på sina slutliga platser i mitten av juni.

Ett bekymmer är att få fatt i ordentligt med jord och baxa upp den på balkongen. Butikerna i innerstaden säljer bara pyttesmå förpackningar. Här gäller det att vara lite ihärdig och kanske samla på sig mer och mer jord under flera år. Att ha en liten kompost i en hink och använda bokashi borde ju kunna göra underverk.

Jag har aldrig hållit på med bokashi, men det finns mängder av info på nätet.

Rejält stora krukor

Fyll en större behållare med välgödslad planteringsjord. Och se till att växterna har rejält stora krukor att bo i.
Fyll en större behållare med välgödslad planteringsjord. Och se till att växterna har rejält stora krukor att bo i.

Viktigast att tänka på är att se till att växterna har rejält stora krukor att bo i. En planta som kanske bara rymmer 1 liter jord, torkar ut på nolltid och är svår att få fart på igen.

Fyll istället en stor kruka eller behållare med välgödslad planteringsjord innan du planterar de nyinköpta plantorna. De har de större chans att bli fina och blomma länge.

Gödsel och vatten är extra viktigt när man i kruka på balkong. Kanske vill man inte använda guldvatten (urin), även om det verkar vara det enklaste och billigaste. Det är klokt att gödselvattna med svag gödsellösning varje gång du vattnar. Använd 1/10 av rekommenderad lösning vid alla tillfällen du vattnar.

Godis i växtshopen

Godis i växtshopen.
Godis i växtshopen.

På väg från förskolan en morgon, passerade jag en liten fin blomsteraffär som råkar ligga granne med bästa frukostfiket. Där skyltades det upp med växter som passar fint på en balkong eller uteplats. Skulle kunna bli jättefint, men kräver lite omtanke och kunskap att få till det.

Det är lätt att falla för mycket blommor och det ser ju helt underbart ut så här. Om du har en bas av lite stabil grönska kan du piffa till det med blomster omgivet av bladverk som lever vidare när blomningen är över.

Gränslöst många sorters Hosta

Ett exempel på härdigt och vackert bladverk är Hosta.
Ett exempel på härdigt och vackert bladverk är Hosta.

Ett exempel på härdigt och vackert bladverk är Hosta som heter funkia på svenska. Det finns gränslöst många sorter i olika färger, former och storlekar som kan fungera både på en solig eller skuggig balkong / uteplats.

Hostor är tålmodiga växter som står ut med en hel del glömska. De brukar bli svårt angripna av sniglar i trädgården, därför kan det passa fint på balkongen istället.

De kommer att överleva i kruka långt upp i landet och på sikt bidra med lummig grönska i många år.

Triangeloxalis och alunrot

Triangeloxalis är vanlig att hitta där växter säljs.
Triangeloxalis är vanlig att hitta där växter säljs.
Alunrot Heuchera villosa ’Palace Purple' och nästan svarta ormgräset Ophipogon planiscapus ’Niger’.
Alunrot Heuchera villosa ’Palace Purple’ och nästan svarta ormgräset Ophipogon planiscapus ’Niger’.

Är vanlig att hitta där växter säljs. En lättodlad, men törstig kamrat som adderar lite spänning bland andra mörkbladig växter.

Barnbarnet, 4 år, valde mörkröd lönnalunrot Heuchera villosa ’Palace Purple’ och nästan svarta ormgräset Ophipogon planiscapus ’Niger’.

Det kan man dela upp i många plantor och plantera mellan andra växter.

Kan passa fint tillsammans om du har samma smak.

Klicka på en bild för att se den större.

Lämna ett svar

Stäng menyn