Läget efter midsommar

Det är redan efter midsommar och lite mer än tre månader sedan jag flyttade in på min bakgård. En del växter har gjort sitt och måste bytas ut.

Sägas bör att det var lite olyckligt att vara bortrest en vecka när det var som varmast. När jag kom hem stod ett gäng törstiga plantor och väntade på mig. En del av dem hade farit riktigt illa. Dit hörde anemonerna som var bortom räddning.

Plottrigt som sillsallad

I sanningens namn ser det lite ut som sillsallad också. Plottrigt och rörigt. Lite väl många sorter och färger.

Till det som hade behövt en hemmavarande person, är ranunklerna. Jag vågade inte riskera att de skulle bli för torra och därför ställde jag dem i fågelbadet. Då blev de för blöta. Av alla ranunkelrötter blev det bara två ynka blommor. Får nog ge upp det där!

Tunna och rangliga

Luktärterna börjar arta sig där de står i sina behållare. De är sådda lite sent och har bara kommit i knoppstadiet ännu. De är ganska tunna och rangliga också, jämfört med de plantor som står på lånad mark några kilometer bort. Det ska ändå bli spännande att se vad det blir av dem eftersom de står väldigt skuggigt. De får bara sol ca 3 timmar om dagen.

Kanske snyggare

Något som jag aldrig trodde jag skulle odla är begonior. Nu gör jag det bara för att se om de kanske är snyggare än jag tror. Knölarna planterades ute i mars, tillsammans med alla andra knölar. De är frostkänsliga och blir till ett blött mos om de fryser.

Idealiskt hade nog varit att starta dem inne någon gång i början av februari. Då hade de blommat nu. Ännu så länge får jag nöja mig med blad som ser ut som ser urtida ut. Enligt råd som jag hittat på nätet, ska man vara lite försiktig med att vattna direkt på knölen. Det verkar stämma.

Blommigt värre

Jag har flera sorter och det ska bli spännande att se dem i blom. Tänker mig att de kommer att se fint ut tillsammans med dahliorna och montbretiorna när den tiden kommer. Då blir det blommigt värre här på bakgården.

Jag har flera sorters begonior. Begonia ’Cascade’ som ska bli gul, begonia odorata ’Angelique’ och ’Sunny Dream’ och en begonia pendula som ska bli röd.

I de behållare där anemonerna vuxit sätter jag nu nya växter. Anemonknölarna tar jag upp och tänker förvara till nästa år. Eller kanske till och med plantera i höst på ett bra ställe. De har vuxit till och blivit lite större än jag minns dem.

Jag sätter rosenskära som jag tidigare sått i brätten och skolat om. Det borde funka. Dessutom trycker jag ned några sommarastrar i en lite större kruka. Jag är väldigt förtjust i astrar, visade det sig förra sommaren. De är är generösa med sin blomning och blommar länge.

Monty Pythons papegoja

Crinum powellii heter kalljordskrinum på svenska. Jag har aldrig odlat den och trodde nog ganska länge att jag inte skulle göra det heller. Den såg ut som Monty Pythons döda papegoja. Men nu verkar den ha piggnat till och kommit igång. Det ska bli väldigt spännande att se vad den har att komma med. Hoppas att den är vit! Det står att det doftar underbart och det är ju extra härlig så här på en bakgård. Jag vattnar lite extra eftersom den heter ”Swamplily” på engelska. Då vill den väl ha det lite extra fuktigt.

Alldeles oavsett resultatet av min odlingslust, tycker jag att det är väldigt trevligt att ha lite plantor därute, bara några meter bort. Jag kan tassa ut och titta till dem nästan närsomhelst. Bäst är kvällarna på min bakgård. Solen värmer skönt och det är härligt att vattna och pyssla litegrann.

Lämna ett svar

Stäng menyn