En bit in i sommaren

Trots att min bakgård inte har så mycket sol, blir det väldigt varmt där. Det höga planket håller liksom värmen kvar, som i en gryta. Det tar mycket tid och passning att hålla alla växter nöjda.

Jag vattnar och vattnar med min lilla vattenkanna. Alltid tidigt morgon eller ännu hellre sent på kvällen. Då får växterna njuta av fukten hela natten och morgonen innan värmen tar vid igen. Jag har alltid lite näringslösning i vattnet, så slipper jag fundera på när jag ska gödsla.

Nu börjar det växa på riktigt och jag kan ana att mina ansträngningar kommer att resultera i ett blomster-potpurri om en månad.

Jag har ju aldrig haft en balkong eller varit tvungen att odla i kruka förr. Det är verkligen en utmaning! Eftersom måttfullhet inte är min ledord, har jag satt igång väldigt många projekt för att se om det går. Det mesta går ganska bra, men jag inser att jordkvaliteten är väldigt viktig liksom storleken på krukorna och kärlen. Det skulle varit bra att ha fat till alla krukor. Då hade växterna kunnat suga upp överblivet vatten och bli mindre utsatta för uttorkning.

Om bakgården hade varit en för-alltid lösning hade jag satsat på att bära hit mer jord och större krukor. Nu är den ett tillfälligt arrangemang innan jag får sätta spaden i marken i Brantevik.

Ranunkelrötterna

Ranunklerna som jag köpt från Danmark var inte alldeles billiga. Inte ville de blomma hos mig heller. Det har antingen varit för varmt, för kallt, för torrt eller för vått. Nu tar jag upp rötterna ur sina krukor och lägger dem på tork till nästa säsong. Funderar över om de måste ha en viss storlek för att blomma. Så som det är med många lökväxter.

Likaså har jag tagit upp anemonerna ur sina krukor och förvarar dem på ett bra ställe till hösten. Då tror jag att jag försöker mig på att plantera dem utomhus.

I de krukorna som jag hade ranunkler i, har jag nu planterat sommarastrarna istället, utan att byta ut jorden. Om jag ser jorden som ett substrat så duger den att odla sommarblommor i.

I krukorna planterar jag:

Rosenskärorna

Rosenskära bipinnatus ’Double Click Fizzy Rose’. De vill egentligen ha mer plats än jag kan erbjuda i krukorna, men jag tror nog att det kommer att fungera ändå. Återstår att se om de verkligen är ’Fizzy’ och ’Rose’. Jag tycker att rosenskärorna ofta är något synnerligen alldagligt när de börjar blomma. Det är nog svårt att hålla isär sorterna och hålla dem konstanta.

Sommaraster

Sommarastern ’Appleblossom’ som brukar vara en riktig goding. Ska bli roligt att se hur den uppför sig i en ganska liten kruka.

Gladiolus

Tidigare i våras planterade jag ju en himla massa sommarblommande lökar. Nu har Gladiolus nanus ’Nymph’ överraskat med att börja blomma. Riktigt fina och lite exotiska.

Lejongap

Lejongapensom jag köpt på plantskola visade sig vara mest skär istället för de mörkt röda jag skulle ha. Så är det ju ibland.

Dahlior

Dahlior är som gjorda för min bakgård. De frösådda plantorna växer och trivs riktigt fint, men det dröjer nog en månad innan de börjar blomma. Å andra sidan äter inte sniglarna upp dem!

Jag tror att jag har minst 10 fina plantor som kommer att förse mig med både snittblommor och färgprakt långt ut i höst.

Fast dit är det långt!


Tips

Det är snyggt att fylla krukor ända upp till kanten med jord. Ta bort alla lappar som kan hänga på växterna. Spara dem inomhus på en särskild plats. Om du har svårt att minnas vilken växt som är vilken, kan du skriva små plastetiketter med blyerts och stoppa ned dem ordentligt utmed krukans kant.

Vatten och gödsel

Varma dagar kan det bli nödvändigt att vattna både morgon och kväll. Eftersom alla plantor är planterade i kruka torkar det ur fort. Det blir också blött fort. Använd gärna en mycket liten dos flytande gödsel vid varje vattning, så får växterna jämn tillgång på näring.

Klicka på en bild för att se den större.

Lämna ett svar

Stäng menyn