Innan du beställer frö

Låga sorter

Låga sorter passar dig som odlar på balkong, terass eller i kruka. De lägsta, Cupiderna, blir bara ca 25-30 cm höga medan, Bijou Blue når upp runt ca 60-70 cm. Solway-serien, som är relativt modern blir lite över 1 meter. Här finns också Theresa Maureen som är ca 120 cm.

När man odlar i kruka är det viktigt att vattna och gödsla ordentligt. Krukan ställs hellre i halvskugga än brännande sol.

Sorter som passar till snitt 

Det går förstås att göra buketter av alla luktärter. De blir bara olika stora. När en sort är markerad som bra till snitt, innebär det att sorten har markant långa stjälkar. De sorterna är framtagna för att vara fina till snitt. 

Stjälklängd beror också på hur mycket regn/ vatten plantorna får och hur varmt det varit. En riktigt het sommar blir stjälkarna kortare. Odling i kruka ger i allmänhet kortare stjälkar. 

Doft 

Luktärten Lisa Marie.
Luktärten Lisa Marie har mörkt rödlila teckningar och kanter på silvervit botten.

Det är svårt att avgöra hur mycket en luktärt doftar. Generellt kan man säga att de gamla sorterna, de före 1907, doftar mer än de nyare. De ljusa sorterna doftar mer än de röda. De mörkt brunlila och rödlila doftar väldigt starkt. 

De spräckliga sorterna, Lisa Marie och Frances Kate doftar svagt. 

Doften försvinner efter en dag när man tagit in en bukett inomhus. 

Höjd 

Höjdangivelserna är ungefärliga och beror både på sort och hur mycket du gödslar och vattnar. Och hur mycket det regnar och hur varmt det är. Odlar du i kruka blir luktärterna lägre och får kortare stjälkar. 

Antal fröer 

Huvuddelen av fröpåsarna innehåller ca 20 fröer. Jag räknar alla fröer för hand och det kan förstås bli fel ibland. Grobarheten är ca 92 procent på alla fröer. 

Golden Line 

Luktärten Piggy Sue.
Piggy Sue är en av Golden Line luktärterna.

Guldpåsarna innehåller 12 fröer. Det är särskilt svåråtkomliga sorter som odlats i växthus i England och som har skördats och rensats för hand. Då blir fröerna dyrare. Tillgången på dessa sorter är begränsad. Grobarheten är 92 procent eller mer på dessa fröer. 

Förvaring 

Förvara alla fröer i frysen. Lägg dem till exempel i en förslutningsbar plastpåse och lägg in i frysen. Det går bra att ta fram och lägga tillbaka fröerna många gånger. Fröerna behöver inte tina innan du sår. 

Odlingsråd 

När du beställer fröer får du en liten trycksak med odlingsråd med din beställning. Läs den innan du sätter igång. Resultatet blir bättre då.

Odlingsråden finns också här på hemsidan

Blandpåsar 

Blandpåsar är en mix av olika sorters frö i samma påse. 20 frön i en påse. 

Kollektioner 

Kollektioner är ett paket som består av olika sorter som passar ihop packade i påsar var för sig. Det underlättar om du tycker att det är svårt att sätta samman vad som passar ihop. 20 frön i varje påse. 

Gamla sorter 

Luktärten Dorothy Eckford
Luktärten Dorothy Eckford är tillbaka i butiken säsongen 2021.

De gamla sorterna är de som kom till före 1907. Alltså innan Spencerhybriderna skapades. Den mest kände förädlaren hette Henry Eckford (1823-1905). I mitt sortiment finns drygt 10 av hans sorter. De gamla sorterna blir ca 180 cm höga, doftar starkt och har oftast två blommor på varje stjälk. Stjälkarna är kortare men går att göra mindre buketter av. 

Spencerhybrider 

Spencerhybriderna introducerades i början av 1900-talet. De har i allmänhet längre stjälkar, flera blommor per stjälk och svagare doft. De växer högre än de gamla sorterna. De nyare spencerhybriderna, de som tillkommit efter 2000, har ofta stark, god doft. Dessa är väldigt fina att göra buketter och arrangemang av. 

Moderna grandiflorasorter 

På senare år har förädlare börjat göra nya sorter av de gamla sorterna. Dessa kallas moderna grandiflorasorter. De liknar de gamla sorterna men har ofta lite större blommor och flera blommor på varje stjälk. De blir oftast ca 180 cm höga. De doftar starkt. 

Stäng menyn