Knölarna på plats

En dyster uteplats under gatunivå mötte mig när jag flyttade in i mitt tillfälliga boende i Simrishamn. En lång, smal yta, ca 2×9 meter, inhägnad av brunt plank. I mitten av mars nådde solen knappt in överhuvudtaget.

Min första ingivelse var att uthärda synen och inte bry mig. Den andra var att snabbt göra något åt den även om jag kanske bara ska bo här en kort tid.

Omöjlig plats

Vad går att göra med en till synes omöjlig plats på kort tid? Skulle jag kunna odla luktärter här? Kan det bli färgglatt och trivsamt utan alltför stor budget?

I förutsättningarna finns en större samling av diverse växter som så småningom ska bo permanent i min nya trädgård i Brantevik. En del av dem kan jag ”låna in” till bakgården och ge dem en riktigt ”boost” innan de ska grävas ned i Brantevik.

Dessutom är det ju jättesvårt att inte shoppa runt lite när man är på trädgårdsutflykt! De plantorna kan också få stå på bakgården och växa till.

Visade sig dumt

Jag började med att komplettera min lilla utemöbel med ytterligare några färgglada stolar. Tillsammans med de fyrkantiga plåtlådorna jag länge ägt fick de bli stomme i odlingen på bakgården. Några turer till Coop för inköp av jord av enklaste sort, 4 säckar för 99:- blev nästa åtgärd.
Det visade sig förstås vara dumt. Skulle kostat på mig bättre jord vilket jag senare gjorde.

Jag hämtade också hit några stora plastbaljor med hål i botten som jag redan hade. Grillen kom hit med flytten och fick sin plats i ena änden av det långsmala utrymmet.

Dubbelt mot planerat

Tredje åtgärden blev en tur till min kompis Eva Fristedt. Hon säljer alla möjliga sorters lökar och knölar och nu var jag ute efter något som kunde bli fint i sommar. Självklart kom jag hem med ungefär dubbelt så mycket som jag planerat.

Just då, sista veckan i mars, var det ganska fint väder. Det innebar att jag genast planterade nästan alla knölar och rötter i lådor och krukor.
De sommarblommande knölarna tar ganska lång tid på sig att blomma så det gäller att vara så tidigt ute det bara går. Samtidigt gillar de inte kyla eller temperaturer mycket under ± 0°C, så det gäller att hålla koll på väder och temperatur.

Planteringarna består av flera sorters Crocosmia (Montbretia), gladioler, begonior, anemoner och ranunkler.

Klicka på en bild för att se den större.


Knölarna på plats sista veckan i mars:

Ranunculus Elegance

10 ’Striato Bianco’
10 ’Rosa Chiaro’
10 ’Salmone’
10 ’Pastello’
10 ’Viola’

Anemone

10 ’Azurro’
10 ’Bianco centro nero’
’Mr Fokker’
’Sylphide’

Begonia

’Cascade Yellow’
Odorata ’Angelicque’
Odorata ’Sunny Dream’
’Pendula Red’

Crocosmia

’Emberglow’
’Mistral’

Gladiolus

Gladiolus nanus ’Nymph’
Gladiolus ’The Bride’
Gladiolus papillo ’Ruby’

Lämna ett svar

Stäng menyn