Luktärter på bakgården

Just idag är min bakgård proppad av luktärter. Det kommer sig av att jag igår åkte två vändor till ”plätten” jag lånat och där jag odlar luktärter i år.

Varje år odlar jag massor av sorter för att se hur de ser ut. Både de sorter som är nya, men också gamla trotjänare. I år är det ovanligt många gamla sorter som jag inte odlat sedan 2018. Den sommar jobbade jag med luktärtsboken och då det var så illande hett.

Då såg de gamla sorterna ut som förkrympta taxar. I år är det betydligt bättre.

En av de allra sötaste

Luktärten ’Wretham Pink’ är en av de allra sötaste gamla sorterna. Dessvärre finns det ingen produktion av den här sorten.

Trots att jag inte har någon som helst bevattning på ”plätten” har de fått hyfsade stjälkar och blommor som bara den. Jag blir lite nykär i luktärter när jag plockar dem.

Bäst av alla är ’Dorothy Eckford från 1901. Den sort som farfar Henry gav sitt nyaste barnbarn. Den har jag haft med sedan jag började odla luktärter på allvar och jag tycker alltid att den är underbar. Kritvit och starkt doftande. Framåt sensommaren får hon ganska långa stjälkar och blir nästan lite vildsint.

Ganska ofta får jag mejl från er som odlar ’Dorothy Eckford’ som säger att det inte kom upp nåt. Det gör mig jättenervös. Tänk om jag sålt massor av frön som inte gror! Så provodlar jag för att finna att de gror hur fint som helst. Kanske tar de några dagar extra på sig, men de är utan tvekan en av de mest odlingsvärda sorterna.

Rensa bort oäktingar

Överhuvudtaget är det därför jag odlar så mycket varje år. För att kolla vad som finns i de påsar jag säljer. Fröna innehåller ju en hemlighet som inte avslöjas förrän blomman slår ut. Först då vet man hur fröodlaren lyckats. Och hur noggrann han varit. Har han tagit bort alla ”oäktingar” från odlingen? Eller lät han dem sätta frö också?

För att en sort ska vara konstant, krävs en samvetsgrann fröodlare. Alla plantor med avvikande färg och form ska bort ur odlingen innan plantorna tillåts gå i frö. Släpper man med de plantor som börjat återvända mot sitt lila ursprung har man på bara några år förstört den sort som en förädlare jobbat minst sju år med att ta fram.

De där lila plantorna som ibland, helt oombedda dyker upp i din odling är sådana ”rouges”, som det kallas på luktärtsspråk, som återvänt mot sitt ursprung. De blommar först och är ofta ganska kraftiga plantor. Ta bort dem och invänta den sort du valt. Den kommer lite senare.

Detta fenomen har tagit mig många år att begripa, trots att jag läst hur mycket som helst om det.

Vilken goding

Idag ska jag försöka fotografera alla de sorter jag plockade igår. Det regnar lite grann och är ganska mörkt därute. Kanske går det inte alls.

Jag tror att jag ska börja med Duo Salmon som kom som en nyhet i början av vintern. Vilken goding! Jag älskar den här färgkombinationen som påminner mig både om finska Vuokko, Acne Studios och Gunilla Pontén. Rosa och orange är ju så läckert!

Sen får det bli Piggy Sue som i år slår rekord i ljuvhet och långa stjälkar. Och den överdådigt blommande Monarch’s Diamond som också kom på posten i vintras. Tröttsamt rikblommande, men väldigt fin med sitt aprikos/rosa.

Svag för Percy Thrower

Jag är lite svag för Percy Throwers blekt violetta fluff. Nästan vita Airan är ännu blekare violett. Fint! Kanske passar jättesnygga Triple G från Nya Zealand ihop med dem?

Jag odlar ju lite luktärter på bakgården också. Det är Memorial Flight, ’Maloy’, Vera Lynn och Milly. Jag gör det mest för att kolla hur det går. Det är så svårt att hålla dem jämnt vattnade och ”matade”. De blir mest taniga varianter till sina kompisar som växer på ”plätten”. Blekare färger, mindre blommor och svagare stjälkar. Min slutsats är att man ska odla luktärter i rabatt och inte i kruka. Om man kan.

Gräv en rabatt nu

Luktärter ska odlas i rabatter för att bli riktigt fina. Om du har tid är NU en bra tidpunkt att gå ut i trädgården och se ut en lagom solig plats där du kan gräva fram en ny rabatt till luktärterna. Ett par meter lång och ca en meter bred ger plats till väldigt många plantor och kommer att ge dig finfina blommor nästa år.

Om du gräver nu när vädret är vackert, kan du ägna hösten och vintern åt att ”mata” jorden med kompost, guldvatten, bokashi och kanske till och med gröngödsla med honungsört.

Att gröngödsla innebär att du sår t.ex. honungsört nu och sedan gräver ned den när den blommat färdigt sent i höst. Bara att sätta igång!

Klicka på en bild för att se den större.

This Post Has 2 Comments

 1. Hej! Fick rådet att berätta om att jag två år i rad fått ”ursprungsblommor” istället för Heaven scent. Väntar nu på att se om övriga plant också blir fel blomma (ifjol råkade jag döda alla plant utom två som då blev ”ursprungsblommor”.
  Jag skriver inte för att klaga eller reklamera, utan tänker att du kanske vill veta om det skulle vara så att många hör av sig om att detta fenomen drabbat just Heaven scent. Trevlig sommar!🙂

  1. Hej!
   I år har jag ju inte haft några ’Heaven Scent’ att sälja, tyvärr. Lite förvånad är jag över att du fått lila blommor två år i rad. Jag vill minnas att jag hade underbara ’Heaven Scent’ sommaren 2020.
   I vilket fall odlas de i växthus i England i år och jag hoppas på att de lyckas med odlingen. ’Heaven Scent’ är en favorit för många.
   Hälsar Cecilia

Lämna ett svar

Stäng menyn