Luktärtsfröer säsongen 2021

Luktärtsfröer säsongen 2021.
Luktärtsfröer säsongen 2021.

Det finns tusentals luktärtssorter. Jag har gjort ett urval av de mest oemotståndliga och lättodlade sorterna med tanken att de ska bli fina buketter och ett ljuvligt, doftande inslag i din trädgård.

Ont om luktärtsfrö

Fröerna i min butik är odlade på Malta, i England och ibland på Nya Zealand. Som vanligt har jag inte lyckats få tag i alla de fröer jag helst skulle vilja erbjuda. Det är ont om luktärtsfrö i världen. De aprikosrosa är särskilt besvärliga att få, då de inte sätter så mycket frö.

Golden-Line

I år introducerar jag Golden-Line. Det är växthusodlade, handplockade och handrensade fröer från England. De blir förstås dyra och därför innehåller varje guld-påse bara 12 fröer. Tillgången är begränsad.

Starkare doft

Gamla sorters luktärter har i allmänhet mycket starkare doft än de nyare. De har också kortare stjälkar än de nyare. De blir i allmänhet ungefär 180 sm höga.

Grandiflorasorter

Moderna grandiflorasorter är nya sorter som tagits fram med de gamla som ursprung. De är lite lägre i växtsättet, ca 180 cm, har flera blommor på varje stjälk än de gamla och doftar starkt.

Nyare sorter från England, Irland och Nya Zealand har större blommor och flera blommor på varje stjälk. Stjälkarna är långa och passar väl till snitt. De blir oftast högre än de gamla sorterna, ibland över 3 meter.

Cupid-sorter

De låga Cupid-sorterna blir bara ca 25 cm höga. Det ska planteras tätt för att bilda en matta. De doftar starkt men har korta stjälkar.

De mellanhöga Solway och Bijou blir ungefär en meter höga och har hyfsat långa stjälkar. De doftar gott och blommar under väldigt lång tid om du sköter om dem. De behöver stöd t.ex. i form av björkris som du sticker ner i jorden när du planterar dem.

Stjälklängden är beroende på hur mycket det regnar. En torr och varm sommar blir stjälkarna kortare.

Odlingsråd hittar du här.

Stäng menyn