Min gräsmatta

Gräsmatta är en kultur som kräver intensiv skötsel för att vara en prydnad. Om en gräsmatta anläggs bör den har ett syfte och en form tycker jag. Som utfyllnad finns annat att välja.

Derek Jarman skräder inte orden i sin bok från1995. Mycket läsvärd. Hans trädgårdsfilosofi stämmer så bra med en hållbar trädgård.

Citat ur boken ”Derek Jarmans trädgård”:

Gräsmattor är för mig något naturvidrigt, sterila och ofta trådslitna, fiender till varje riktig trädgård. För samma möda som det krävs att klippa gräsmattor kan man få ett helt års grönsaker: rosenbönor, blomkål och vitkål tillsammans med nejlikor och pioner, vallmo och riddarsporrar, skulle inte det försköna landet och rädda oss från den förhärskande trädgårdsterrorn?

Mjuk och sval

Vad ska man ha i stället för gräsmatta om man vill ha en glänta och en plats att vistas på?

Kamomill har jag använt mig av, den tål att gå på och doftar då svagt av äpple. Mjuk och sval att sätta bara fötter på är den också.

Chamamaelum nobile, Romersk kamomill är användbar till detta. Det finns några olika sorter.

I min trädgård finns Dubbelblommig Romersk kamomill, Chamaemelum nobile ’Flore pleno’.

Den har söta dubbla blommor som jag klipper emellanåt för att hålla mattan tät. Den går att klippa med cylindergräsklippare eller en häcksax om ytan är mindre.

Föröka genom delning

Sorterna förökas genom delning, det går lätt på våren eller tidig höst. En matta av kamomill passar på en varm, solig plats och klarar torka bra. Var bara noga med att ytan är väl rensad från ogräs vid planteringen av kamomillen.

En annan sort är ’Treneague’ som inte blommar utan lägger energin på att bilda en tät låg matta. Inte så lätt att få tag på dock.

Den kanske mest kända kamomillmattan finns i trädgården vid Buckingham Palace i London. Mattan anlades i början av 1900-talet och lär fortfarande vara i fin form. I England har kamomill även använts som marktäckning i knutträdgårdar och parterrer.

Det är dags att klippa kamomillen!

Lämna ett svar

Stäng menyn