Så rik på varianter

I sommar har jag fått ett trevligt uppdrag av Cecilia som innebär att jag får nörda ner mig i luktärtsvärlden. Jag ska med kamera dokumentera de sorter som Cecilia odlar på sin lånade ”plätt”.

Man kan inte låta bli att fascineras av den rika variation som finns bland luktärterna när det gäller utseendet. Har förstått att det också finns spännande historier och människorna bakom alla sorter.

Syftet med fotograferandet är förstås att kunna presentera bilder som beskriver sorternas karaktär och särprägel. Allt för att få en rik presentation på hemsidan i höst.

Så här går det till

Cecilia kommer med nyskördade luktärtor i små hinkar. Nu börjar det bli många när plantorna fått fart efter regnet. Allt är buntat och med namnetiketter. Man ska inte tro att namnen fastnar helt lätt. Dessutom kan det vara subtila skillnader mellan en del namnsorter.

Jag placerar blommorna i glas så de kan räta ut sig i väntan på fotografering.

Fotograferar sedan sorterna var för sig och senare prövar jag olika kombinationer och arrangemang. Ibland blir det små försök att blanda med annat.

De är sig själva nog

Tänkte att jag snabbt skulle hitta några favoriter, helt omöjligt, ändrar mig hela tiden. Ingen luktärt är heller ointressant. Det gäller bara att hitta rätta kombinationen så den kommer till sin rätt. En del är primadonnor andra framhäver eller lyser upp, en del fyller utan att dominera.

Man kan kanske säga att luktärtor är sig själva nog.

Klicka på en bild för att se den större.

Lämna ett svar

Stäng menyn