Spetsiga skott tittar upp

I efterhand är jag arg på mig själv för att jag köpte så dålig jord. Jag föll för att säckarna jag köpte på Coop inte var så tunga. Det innebar ju att de mestadels innehöll torv. Torven har lagt sig som torra kakor överst i krukorna. Värdelöst!

Frösådda dahlior ca 3 veckor efter sådd. Det går fort att få upp dem ur fröna och de växer till riktigt fort när det inte är några sniglar i närheten.
Frösådda dahlior ca 3 veckor efter sådd.

Nu köper jag jord på återvinningsstationen i Simrishamn istället. Betydligt bättre och mycket tyngre. Jag tror att många kommuner säljer jord på sina återvinningsstationer. Den är troligen ett mycket bättre val. Alternativt kan man ju köpa yrkesodlarjord av lite olika märken.

Jag förstärker alltid jorden med hönsgödsel när jag planterar i krukor och skolar om. Till 50 liter jord tillsätter jag ca 2 liter hönsgödsel i pelleterad form. Då blir det lite fart i krukorna. Jag tror att det är så att gödselmängden i köpejordsäckar är ganska låg. Gödsel är ju dyrt.

Röda luktärter på bakgården

Ur krukorna jag planterade i mars har det nu börjat komma upp både blad och spetsiga skott. Det ser inte ut så mycket för världen ännu, men snart så!

På bakgården har jag också odlat luktärtsplantor under april och maj. Först har jag haft krukorna på den pyttelilla fönsterbänken inomhus och sedan har plantorna åkt ut så snart de blivit några centimeter höga. I det relativt milda vädret har fröna grott även utomhus. När de står ute så tidigt på säsongen blir de kraftiga och skjuter också skott från basen. Det innebär att jag aldrig behöver toppa plantorna. De buskar till sig alldeles av sig själva.

Tanken är att jag ska odla röda sorter här på bakgården. Jag tror att det kan bli fint mot det dystra planket och de färgglada möblerna.

Hassel är växtstödens Rolls Royce

Luktärter och många andra klängande växter behöver stöd när de växer. Om du har en plantering som inte är alltför omfattande kan det fungera väldigt bra med döda grenar och kvistar som du hittar i trädgården eller någon annan stans där du får plocka döda grenar.

Grenarnas Rolls Royce är hasselgrenar. De har små våningsplan som är utmärkta för slingrande växter att hålla i sig i. Äger du ett hasselsnår är det bra att beskära det då och då och spara grenarna. De håller i många år. Björksly som skördas innan löven slagit ut är också jättebra. Även de kan sparas i flera år. Rester efter beskärningen av träd och buskar i din trädgård kan också komma väl till pass.

Större odlingar kan behöva armeringsmattor eller något mer stabilt och långvarigt.

På min bakgård fungerar kvistarna jag tar hem väldigt bra. Det ser nästan ut som lite natur därute. När jag flyttar härifrån är de bara att slänga på närmsta brasa.

Bambukäppar är för hala till nästan allting, likaså blompinnar. Jag tycker också att de är alldeles för raka i de flesta sammanhang. Natur och odling är rörligt i formen.

Bistål

Bistål är ca 45 mm brett. Lätt att hantera alltså.
Bistål är ca 45 mm brett. Lätt att hantera alltså.

Bistål är en finfin uppfinning som används av murare för att armera murverk. De kan köpas på byggmarknader i längder på 4,40 m. De kostar mindre än 50:-. Jag har bett att få dem kapade på hälften och då blir de alltså 2,20 m. Precis lagom höga och går dessutom in i min bil.

Om man stoppar ner 4 stycken i en 50 – liters kruka och binder samman dem med en ståltråd upptill blir det ett utmärkt luktärtsarrangemang. De kan böjas och hänga på hängrännor och då kan du låta clematis klättra på. Går även fint att böja över ett plank på min bakgård.

Fågelbad i utsikt från soffan

Där jag bodde förut hade jag gjort ett litet fågelbad som jag hade utkik över från soffan. Det var en fröjd för en äldre dam att se hur skogens fåglar kom och badade. Som de plaskade runt!

Här i den lilla staden, på min bakgård, har jag också ett fågelbad. Det visar sig ta tid att få fåglarna att använda badinrättningen, men då och då kommer koltrastarna och badar.

Det behövs inte så stort bad för att fåglarna ska hitta dit. 30×30 cm räckte fint ute i skogen. Det ska gärna ha lite skydd i form av bladverk så att fåglarna känner sig säkra. Det gäller kanske mest ute i naturen där det kan vara gott om rovfågel.

Överhuvudtaget tycker jag att det är roligt att ha fin utsikt från soffan. Där jag bor nu har jag en terassdörr med glas ända ned till golvet, vilken ger utmärkt möjlighet till utsikt ut på mina planteringar när det är trist väder.

Ranunkler

Ranunkler har ett vackert bladverk. När du odlar på liten yta är det viktigt att alla växter är snygga under lång tid.
Ranunkler har ett vackert bladverk. När du odlar på liten yta är det viktigt att alla växter är snygga under lång tid.

Ranunklerna har jag snart blivit sams med. Jag vill att det ska vara enkelt att odla dem, men det är det inte riktigt. Dessutom lite svårt att få fatt i fina sorter. Jag skulle helst vilja ha rosa och vitrosa, knubbiga sorter. Får se hur det blir med det!

Jag har köpt rötter från lite olika håll under vintern. Dessa lade jag i blöt i ca 4 timmar och planterade sedan ut i plåtlådorna i slutet av mars. Lådorna har stått ute hela tiden och det har varit ner till ca -5° ibland. I slutet av maj ser de ut som på bilden.

I april lade jag ett större gäng ranunkelrötter i blöt och planterade en och en i mindre krukor. I slutet av maj börjar de äntligen titta upp. Eftersom de behöver både värme och regn har de det lite kämpigt. Kanske skulle jag lagt över en fiberduk? Exakt vad jag ska göra med alla dessa plantor vet jag inte. Kanske hamnar de på försäljningsbordet i Brantevik?

Anemoner

Anemoner finns i mängder av namnsorter, men bladverken ser likadana ut.
Anemoner finns i mängder av sorter, men bladverken är alltid lika.

Otroligt lättodlade och tacksamma snittblommor. Även här finns en massa sorter som man köper som russinliknande knölar på vintern. De är inte särskilt ömtåliga och kan med fördel planteras tidigt. Kanske någon timmes blötläggning innan du stoppar ner dem ca 5 cm djupt i jorden.

De kommer upp lite ojämnt och det ser konstigt ut i krukorna. Lite blötläggning kan nog hjälpa mot det. De funkar förstås jättebra att ha ute i trädgården också.

När de så småningom börjar blomma kan de skördas under ganska lång tid. Det blir fina snittblommor som står länge i vas.

Dahlior

Frösådda dahlior ca 3 veckor efter sådd. Det går fort att få upp dem ur fröna och de växer till riktigt fort när det inte är några sniglar i närheten.
Frösådda dahlior ca 3 veckor efter sådd. Det går fort att få upp dem ur fröna och de växer till riktigt fort när det inte är några sniglar i närheten.

Jag har sått dahlior också. Lytt mina egna råd och inte sått för tidigt i ett 96 – håls pluggbrätt. Hälften höga och resten låga varianter. Dahliafröna köpte jag för flera år sedan från Nya Zealand och de har legat i frysen sedan dess. De gror ganska snällt och kommer säkert att bli fina blommande plantor i slutet av sommaren. Fördelen med en uteplats är att det inte finns några sniglar här och dahliorna får stå i fred.

En annan fördel med att så dahlior är att det bara kostar en fröpåse och att du utan dåligt samvete kan slänga alltihop när vintern kommer. Teoretiskt sett skulle jag ju kunna lagra dahliaknölar i förrådet i den gemensamma källaren, men jag avstår. För jobbigt!

(Klicka på en bild för att se den större.)

Lämna ett svar

Stäng menyn