Trädgårdspynt en smaksak

Min uteplats är delvis ”regnskuggad” av den balkong som grannen ovanpå har. Jag har ställt möblerna under balkongen för att kunna sitta torr därute om det bara regnar lite under varma sommarkvällar. Det gör att alla växter måste stå där det regnar och också där det är lite sol. Till viss del har jag därför tagit hit skuggtåliga växter från min tomt i Brantevik. Där står alla växter från min förra trädgård i krukor i väntan på bygge och grävmaskiner.

De som kommit hit på ”sommarlov” är ormbunkar, funkior, slingerstormhatt, en syrligt gulgrön Shirasawalönn (Acer shirasawanum ’Aureum’), en dvärgek och ett annat pyttelitet träd som jag släpat hem från Danmark. På en liten trädgårdsresa till Gerbianska på Vargaslätten köpte jag några perenner som också ska få bo här.

Små träd och buskar

Även om du ”bara” har en terass eller balkong kan du odla träd och buskar. Många arter växer ju inte så fort och kan stå på en liten yta ganska länge, men det finns också träd som är gjorda som miniatyrer. Det innebär att man ympat en sort av ett träd på en svagväxande rot. Sådana små träd kan man hitta på riktigt speciella plantskolor eller kanske på Trädgårdsmatörernas växtmarknader runt om i landet. Det betyder också att du kan ha ett riktigt nördigt intresse trots platsbrist. Blir sen träden eller buskarna föra stora kan man sälja dem dyrt.

Här är det på plats för varning för de små fula träd, t ex Salix på liten pinne, som matvarubutikerna säljer i sina blomsteravdelningar. De kan aldrig bli vackra. Vad jag skriver om är små träd som specialistplantskolor och växtnördar tillhandahåller.

Shirasawalönn

Den vackra lönnen köpte jag av Thommy Ahnby (Gullmarsfjordens plantskola) för flera år sedan. Den har har vuxit ca 30 cm på tre år. Jag tänker mig att den så småningom ska bli en oerhört vacker solitärväxt utanför mitt sovrum i Brantevik. Den vill ha det lugnt och halvskuggigt och lite stallgödsel på våren. Försiktig beskärning efter hand.

Trädpioner kan bli väldigt stora, men det tar lång tid. Alltså ett ypperligt val för balkong eller terass. Vackert bladverk och enastående blomning när den väl inträffar. Det här är en tibetansk buskpion, Paeonia ludlowii som så småningom ska få jättestora gula blommor. Vacker höstfärg är ett plus också. Just detta exemplar är ett minne från Kenneth Lorentzon som tyvärr numera odlar på de himmelska ängarna. Enligt svenska pionsällskapets hemsida fryser den ofta ner helt och hållet och men växer snabbt upp igen.

Bladverk blir ju extra viktigt om odlingsytan är liten. Slösa inte bort utrymmet på växter som är ointressanta. Välj med omsorg och ge dej ut på ett odlaräventyr även om utrymmet är begränsat. En god regel är att växter som växer långsamt, växer vackert. Passar ju fint på terass och balkong!

Hortensior

Jag tycker att hortensior är jättevackert. Framåt sensommar och höst när alla villaträdgårdar dignar av blommande vidjehortensia ’Annabelle’ brukar jag förbanna mig själv att jag inte köpt fler hortensior. Just ’Annabelle’ kanske är lite för vulgär, men det finns andra sorter, t.ex. vipphortensia, Hortensia paniculata ’Limelight’ och ’Vanille Fraise’ som båda är väldigt fina till snitt. För ett par år sedan shoppade jag äntligen runt lite och nu har några flyttat till min bakgård. Det fick bli några riktiga godingar som jag hittade på Växtverket i Göteborg i december förra året. Ingen hade köpt dem! Hydrangea serrata ’Hime Gaku’ och Hydrangea serrata yezoensis. På svenska betyder det väldigt härdiga hortensior från Korea och norra Japan med de allra ljuvligaste blommor.

Härdighet är extra viktigt om krukan ska stå på en kall balkong eller uteplats året runt.

Barn från Göteborg

I virrvarret av krukor som står på min tomt i Brantevik hittade jag en pinne med ett blad i toppen. En sammetshortensia! Den heter Hydrangea aspera ssp. sargentiana. Ssp, subspecies betyder underart. Om jag inte minns fel finns det en stor och mycket vacker sammetshortensia i Botaniska trädgården i Göteborg och därifrån har en del ’barn’ spridits. I min gamla trädgård i Baskemölla finns ett jätteexemplar i en mörk hörna som är barn till den. Här på bakgården skulle nog pinnen med ett blad på kunna trivas och bli ganska stor. Den gillar skugga, sur jord och funkar även om det är lite mörkt. Ett fynd för en trist terass eller balkong. Den får stora sammetsblad och blommar med flata, stora, ganska mörkt lila blommor omgivna av vita blommor. På sikt behöver den en rejält stor kruka.

Nu blev det lite latin i ovanstående text. Det går liksom inte att komma förbi om man ska veta exakt vad man beskriver. Det är bra att kunna litegrann och efterhand fastnar ett och annat namn. När du är i plantskolan eller kanske på en växtmarknad med Trädgårdsamatörerna, hjälper det dig att veta vad du köper.

Sparsmakad och lite snobbig

Det värsta som kan hända är att du kommer hem med en hortensia ur Forever-serien. De är lite mer ”tivoli” än de växter jag väljer. Blaffiga, färgstarka blommor i lite konstgjorda färger. Jag vill att mina växter ska ha en stillsam skönhet som tål att tittas på länge och mycket. Avdelningen med trädgårdspynt undviker jag. Det är naturligtvis en smaksak och min smak är både sparsmakad lite snobbig. Jag gillar det enkla och utsökta.

Lämna ett svar

Stäng menyn