Vin till lust och fägring

Några växter att lita på när regnvädren drar förbi utan att fälla en droppe över oss här i sydöstra Skåne.

Vin som här används både som tak väggar och golv i trädgården har aldrig behövts vattnas. Deras rötter drar i väg och hittar källorna.

Presenterar här ett par sorter som gör nytta och ett par som är till lyst. Fast de bidrar till mångfalden och gillas av insekter och fåglar, gott nog.

Nordica

Vindruvan ’Nordica’ planterades i uterummet för att täcka insidan av det glasade taket och ge skugga. Stommen i form av stam och horisontala grenar, är färdigutvecklad. Så när jag beskär vinet, kring jul varje år, tar jag bort alla årsskotten.

På sommaren pincerar jag vinet. När det syns att en klase håller på att vecklas klipper jag efter klasen och ett blad. Detta behövs göra ett par gånger under säsongen för att koncentrera kraften till druvorna. Klasarna utvecklas snabbt och blir stora.

Nordica får mörkblå druvor med kärnor. Har något år gjort gelé som blir god. En del klasar hänger kvar som prydnad ända till beskärningen. Då får man ha regnställ för druvorna är blöta. När de hamnat i komposten har koltrastarna fest.

Vildvin

Vildvin, Parthenocissus quinquefolia, kan fungera som marktäckare. Då jag inte har någon gräsmatta men ändå vill ha lite låga plana ytor använder jag olika marktäckare. Vildvinet gör sig bäst på lite större ytor och får en fantastisk höstfärg. Den fäller bladen tidigt och grönskar relativt sent men tillsammans med lökväxter bli det bra. Främst på våren förstås.

Purpurvin

Till lyst kan jag rekommendera Purpurvin, Vitis vinifera ’Purpurea’. Den pryder sin plats hela året. På våren är bladen alldeles silverludna för att sedan övergå i grönt. På sommaren blir mörkt röda. Vintertid sitter de små hårda druvklasarna kvar länge. Vinet är fäst vid en vajer på väggen.

Rostvin

Rostvin, Vitis Coignetiae får stora mörkgröna blad. Kanske inte så märkvärdig men formmässigt gör den sitt på husväggen. Det blir små druvklasar som fåglarna gillar. Den är också fäst vid en vajer.

Klicka på en bild för att se den större.

Lämna ett svar

Stäng menyn